batoshevski

В ПАЗВИТЕ НА БАЛКАНА

86.00лв.

Екскурзия – 07-08.07.2018г

1 нощувка

Налично

Описание на продукта:

Севлиево – крепостта Хоталич, Батошевски манастир, връх Узана – вр Шипка – с Енина Павел баня – басейн-2 дни

07-08.07.2018 г – СЪБОТА и НЕДЕЛЯ
1 ден – 8.00ч. Тръгване от София – светофара до МОЛ-а на ул Опълченска за гр. Севлиево. На 4 км. северозападно от него се намира средновековният град – крепост Хоталич. Интересното е, че до 70 години никой не е подозирал, че града се е намирал под земята и то само на няколко километра от Севлиево. Работници случайно попадат на зидовете на църква. През 1981г. започват разкопките, където намират 86 каменни постройки, висока кула, две успоредни крепостни стени: едната датира от ранновизантийския период а другата от 9-10 век. и др.

На 20 км от Севлиево и на 2 км от с. Батошево се намира православен манастир „Св.Успение Богородично“ от 13 век, обновен 19 век. По времето на османското нашествие манастира бил разграбен и опустошен. В 1836 година отново е възстановен. Тук е живял Матей Преображенски-Миткалото, съподвижник на Ангел Кънчов и Васил Левски. След поклонение в манастира пътят ни продължава към местност Узана, където се намира географския център на България – огромни поляни, изпъстрени с билки, заобиколена от вековни букови гори. Настаняване в хотел Еделвайс. Вечеря. Наслаждаване на уникалната вечер в планината – „месец изгрее, звезди обсипят свода небесен…” Нощувка.

2 ден – Кратка разходка по вълшебната екопътека сред гората. Отпътуване през връх Шипка и Бузлуджа за с.Енина, красиво село разположено в подножието на Стара планина. В селото има забележителна църква „Св.Петка“ от 13 век в която е намерена една от най –старите български книги, изписани на кирилица от 10 в.. Много красива е часовниковата кула в центъра на Енина, която е и негов символ. При наличие на време и желаещи, кратка пешеходна разходка по чудните дебри на Енинското ждрело – бистри води, гладки камъни, свежи папрати и широколистни гори. Късен обяд в рибарско ханче и потапяне в минералните води на с. Овощник. Отпътуване за София в късния следобед.

ЦЕНА: 86ЛВ
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: нощувка, закуска, вечеря, транспорт, посещение на горепосочените обекти, екскурзоводско обслужване.
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: входни такси за посещавани обекти