1

Един кът от Стара планина

София – Еленската базилика – Сопотски манастир – лифта

– Аневско Кале – София

За 1 ден

Пътуване с автобус

Описание на продукта:

ЕДИН КЪТ ОТ СТАРА ПЛАНИНА… из пътеписа на Иван Вазов ЕКСКУРЗИЯ 1 ДЕН СОФИЯ – ЕЛЕНСКАТА БАЗИЛИКА- СОПОТСКИ МАНАСТИР – ЛИФТА – АНЕВСКО КАЛЕ – СОФИЯ

ПРОГРАМА

8 ч- Отпътуване за гр Златица – Пирдоп – преход с автобус и пеша до Еленската базилика в подножието на Балкана- раннохристиянски храм , намиращ се в местността Еленско. В древността е било светилище на тракийско племе 6-5 век пр.н.е. По времето на император Юстиниан е построена и през идните векове, а най-вече през епохата на втората българска държава е била активен център на книжовността и е обособена в манастирски комплекс- Еленски манастир, включен в списъка на Юнеско. Придвижване до Сопот – родното място на патриарха на Българската литература Иван Вазов- красиво подбалканско градче. След кратка почивка се отправяме за дядо Стояновата воденица – герой от романа на Иван Вазов- „Под игото” и лифта, с който ще се качим до 2ра станция .От там се отправяме за Аневско кале –средновековна крепост за която малцина са слушали и която се счита за най-запазената от тази епоха (на 850м.надм.височина),пригодена е за самостоятелна отбрана. Крепостта е от първата половина на 12 век и е просъществувала до края на 14 век. Запазени са част от крепостните стени ,които са внушителни с височина от 12-14 метра. Проучванията дават основание на археолозите, да считат ,че това е доскоро смятания за изчезнал средновековен град КОПСИС, който е бил седалище на деспод Войсис – брат на българския цар Смилец (1292- 1298г.) При разкопки са намерени останки още и от траките ,което идва да ни подскаже, че е било място за поклонение и отбрана. Фотопауза на впечатляващата крепост и наслада над изумителната гледка към изключителната панорама на околността. По желание връщане надолу пеша или преход до близката хижа и завръщане с лифта обратно на автобуса. Отпътуване за София след 17ч.

Допълнителнa информация: Поради естеството на екскурзията – планински пътеки – носене на удобни туристически обувки е желателно топли дрехи, дъждобрани и др.
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: транспорт, туристическо обслужване.
В ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: билет за лифта- 10 лв, разходи от личен характер , такси за музеи и др.

ТА АНЖЕЛИН