samuilova

ПО СЛЕДИТЕ НА САМУИЛ – СТРУМИЦА

Екскурзия – 4-5.11.2017 г

2 дни / 1 нощувка

Описание на продукта:

1 Ден – Тръгване от София – 8 ч.от светофара между Мола и Лидъла на ул. „Опълченска.”Пътуване по посока Сандански –Петрич – с. Ключ – Самуиловата крепост. Поклон пред паметта на загиналите войни в неравната битка след предателство. Разглеждане на кулата и следите от неолитно селище в околността .Сякаш огромните , величави чинари пазят неугасимия спомен за Самуил. Преминаване през македонската граница. По пътя за Струмица, се отбиваме при с. Смолари, за да се полюбуваме на най-високия в околността водопад – 39.5 м на р. Ломница, приток на Струмешница. Вървим по екопътека от 580 м, а началото й бележи пазар със селскостопански стоки. 30минутен преход по 300 каменни стъпала ни отвеждат до водопада, за да се насладим на неговия ромон и свежест. Продължаваме по пътя за Струмица и отново отбивка -южно от село Колешино, след 30-минутен преход се намира Колешинският водопад – на 610 м н.в., височина 19 м, ойто с множество водни струи облива романтично скалите.
Продължаваме към с. Банско и се настаняваме в спа-комплекс Баня Банско. Край селото са римски терми, средновековна църква от 11-13в,и Градище – късноантична крепост. Настаняване – свободно време, басейн, вечеря, нощувка.
2 Ден – закуска. Свободно време за спа- процедури и разходка в околността. Обяд и напускане на хотела, пристигане в гр.Струмица – с римското име Астраион – на трак.племе астраи, а през 2-3 век е наричан Тивериопол.Тук е катедралната църква „Св. И св.Кирил и Методий” както и крепостта Цареви кули, където се е изтглил цар Самуил след решителните сражения. Поклонение в църквата „Пресвета Богородица милостива” в с. Велюса и „Св.Леонтий” в село Водоча – /Вади очи/- свързано пряко с трагедията на българските войни.
Пътуване към гр.Щип – известен през 1 век като Астибо и свързан с властването на Самуил, владян през 2-та бълг. държава, от сръбския крал Стефан Дечански, а по-късно и от българския владетел Контантин Драгаш. Разглеждане на църквата „Св.Възнесение господне” и „Св.Влас”,”Св.Йоан Кръстител”от 1350 г, джамията, султанов мост, Саат кула. Наблизо, до с. Ново село е и Баня Кежовица, с мин.води и спа процедури.
Тръгване за България, пристигане вечерта.

ЦЕНА:140 ЛВ
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:Нощувка, закуска, обед и вечеря, транспорт,мин.басейн, екскурзовод, застраховка, трансп.такси.
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:входни такси за някои от обектите, лични разходи.УДОБНИ ОБУВКИ.

Отзиви

Все още няма ревюта

Be the first to review “ПО СЛЕДИТЕ НА САМУИЛ – СТРУМИЦА”

Your email address will not be published. Required fields are marked *