lopushki

СЕВЕРОЗАПАДНИ ВЪЛНЕНИЯ

Екскурзия – 5-6.08.2017 г

2 дни / 1 нощувка

Описание на продукта:

1 Ден – тръгване в 7.30 ч от светофара между Мола и Лидъла на ул. „Опълченска”.Пътуване към Белоградчик. Разглеждане на крепостта „Калето”- строена от тракийски времена. Достроена и укрепена в римско време, съборена от готи, в турско време осъвременена от френски и австрийски архитекти .Използвана за последно през Сръбско- българската война. Разходка сред скалите – образувани преди 230 милиони години при издигане на земната кора. По-късно са дъно на море с наслагване на чакъл от нанос на реките .След изветряне на скалите настъпва оформяне на различни групи и фигури, на които днес се удивляваме. Придвижване до пещерата „Венеца” – най –красивата в България – с различни оцветявания на сталактити и сталагмити и ледени висулки, от различния състав на скалите .Дълбока 200 м ,състои се от 4 зали.
По желание – разглеждане и на пещерата „Магурата” – най-голямата и значимата у нас, с внушителните си размери и 4 зали, със следи от живот от енеолита – рисунки на коне, животни , птици, знаци Посещение на магазина от изба Магура и закупуване на пивкото вино Магура .Пристигане в Монтана – настаняване, вечеря, нощувка.
2 ден – закуска – Разглеждане на крепостта Монтанезиум де Кастра – строена още от тракииско време, като крепост и светилище, владяна през 1ви век от римляните, които произвеждали злато и сребро в река Огоста. Силно укрепена срещу готи, владяна от славяни и наречена град Кутловица, разрушена ,а днес възстановена, тя е символът на град Монтана. Придвижване към Лопушанския манастир –построен от монасите Дионисий, Герман, и Гедеон – няколко пъти разрушаван и възстановяван.1850 – 53 г възстановен от игумен Амвросий, изписан от майстор Лило през 2014 г открита в зида икона на 350 г ,която твори чудеса. Друга икона през разгрома на септемврийското въстание започнала да рони сълзи,да помага на вярващите
Поклонение в Чипровския манастир от 10 век. Преживял въстанието на Константин и Фружин, Чипровското въстание и опожарен. Интересна е триетажната крепостна кула – костница на загиналите въстаници.
Посещение на тъкачния цех за Чипровски килими в Чипровци, тъкане и оцветяване. По желание – разходка по Копренската екопътека. Тръгване за София – пристигане –вечерта.

ЦЕНА: 84 ЛВ
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:нощувка, закуска и вечеря, транспорт, екскурзовод, посещение на горепосочените обекти.
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:входни такси за обектите, за вино Магура , лични разходи.

Отзиви

Все още няма ревюта

Be the first to review “СЕВЕРОЗАПАДНИ ВЪЛНЕНИЯ”

Your email address will not be published. Required fields are marked *