спасово

СТАРОВРЕМСКИ ЛЕГЕНДИ

29.00лв.

Екскурзия – 16.06.2019 г.

Налично

Описание на продукта:

1.Тръгване в 8 ч от светофара на „Опълченска” срещу ЛИДЪЛА след МОЛА на „Стамболийски”. Пътуване към Златица- китното подбалканско градче с древна история, стари     рудници и съвременна промишленост. Разглеждане на неделния пазар,камбанарията и центъра. Пешеходно леко изкачване на близкия хълм в подножието на планината, където през 14 век юначния войвода Спас брани родния си край от поробителите до последна капка кръв.Там бликат водите на Спасовото кладенче – с минерален състав на дестилирана вода – с лековити и дезинфекциращи свойства.Там благодарните излекувани хора са оставяли монети още от древни времена, а на Спасовден се стича многолюдно население,с курбан и народно веселие.Там е скътан и Златишкия манастир и новия параклис „Св. Кирик и Юлита”.

На 2 км от гр Пирдоп, на тучни поляни са разположени руините на Еленската базилика – останките от красиви сводове и крепостни стени бележат минало величие още от 4 век. В древността красив елен тук идвал от гората по едно и също време всяка година, за да се отдаде доброволно в жертва за курбан – за благото на хората. Красивите легенди обединяват в едно езичество и християнство.

Наближаваме село Байлово – родното място на Димитър Иванов – Елин Пелин- певецът на българското село.Кратък разказ за неговия живот –домът – паметник и родната му къща,    както и за уникалните пещерни рисунки в околностите.  Хапване в ресторант и доближаване до с. Голема Раковица – пътят, по който героите на писателя са се изкачвали до Спасова могила и са преспивали на билковите поляни за изцеление. Съзерцаване и отмор край красивия язовир Огняново. Прибиране в София привечер.