3

ТРАКИЙСКИ ДИРИ В С.ЛИЛЯЧ И В МАКЕДОНИЯ КОКИНО

82.00лв.

Екскурзия – 23-24.6.2018г

1 нощувка

Налично

Описание на продукта:

23-24.6.2018г – СЪБОТА и НЕДЕЛЯ
1 ден – Тръгване от София – 8 ч от светофара между Мола и Лидъла на „Опълченска”. Пътуване към Кюстендил – отбивка при с. Лиляч. Разглеждане на тракийското светилище за здраве и зачеване Провиралото. Пристигане в Кюстендил – за да присъстваме на Празника на черешата. Кратка разходка до Чифте баня, пазара. Изкачване в планината Осогово – местността Трите буки – огромни поляни, изпъстрени с билки, цветя, заобиколени от вековни букови гори. Настаняване в хотела. Плаж на басейна. Вечеря. Нощувка.

2 ден – Закуска. Ранно бране на билки, разходка сред омайната природа. Пътуване към Македония – посока Куманово.Отбивка в с.Старо Нагоричане, разглеждане на старинната църква от 1313 г, построена от сръбския крал Милутин на мястото на друга стара „Св.Георги” – 1070 г от император Роман ІV Диоген с огромни каменни блокове. Изписването е от прочутите солунски художници Михаил и Евтимий. Тук е погребан българският цар Михаил Шишман, който в боя при Велбъжд на 28.07.1330 г пада от коня и умира от раните си.
Разглеждане на пещерата, в която е живял Прохор Пчински – последовател на Иван Рилски.
Продължаване към Кокино – скално възвишение, по което се наблюдават множество прорези – следи от тракийско време – датират от 1800г.пр.н.е. – бронзовата епоха. Те са служили като маркери за наблюдение на лятното слънцестоене, равноденствието, голямото и малкото лунноотстояние. Издялани са площадки за наблюдение, „Трон” за старейшините, две платформи – на горната има следи от сгради и керамика. Това е необходимо за изготвянето на годишни календари, тясно свързани със земеделието и животновъдството. Съществувало е и светилище. Кокино е сред най-ценните антични обсерватории в света.
На връщане отбивка в рибарник – хапване за късен обяд.
Потегляне за София. Завръщане вечерта.

ЦЕНА: 82ЛВ
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: Транспорт,нощувка, закуска, екскурзовод, застраховка, гранични такси.
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: входни такси и лични средства. Необходими са удобни обувки – върви се пеша около 500 м
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ: лична карта