1459228

Истанбул

2 нощувки, 4 дни
Включва транспорт и нощувки
Пътуване с автобус

Описание на продукта:

ХРИСТИЯНСКИТЕ РЕЛИКВИ НА КОНСТАНТИНОПОЛ 4 дни, 2 нощувки с две закуски –четвъртък- неделя

1 денЧетвъртък – Тръгване в 22 ч от Руски паметник за Истанбул .Пристигане след 06.30 ч Настаняване в хотел 3 звезди. Ако хотела не е свободен – след 14 ч.

2 ден – 9.30 ч – Тръгване към храма „Света Богородица” – „Живоприемен източник” в кв. Балаклъ – храмът с рибите и чудотворното изворче, донесло излечение на множество хора, императори и видни личности.. Насочване към Хиподрума – разглеждане на Синята джамия и Музея на подовите мозайки в двореца на Константин. Посещение на „Света София” и Археологическия музей и по желание – Топ-капъ сарай. Свободно време. Нощувка.

3 ден – Закуска. Посещение на музея Карие – или църквата „Кхора” – построена за първи път през 4 век и отново след разрушения през 11 век и е във формата на гръцки кръст и съдържа 4 колони. Вътрешните стени са покрити мрамор и декорирани с изящни фрески и мозайки от видни художници. Тук могат да се видят изображения от 14 в. на Дева Мария и Исус младенеца – черквата няма подобна на себе си в целия свят. Разглеждане на църквата „Влахерна Богородица Мария”- в тази църква до края на 13 век се пазят дрехите на Богородица, пренесени от Ерусалим през 5 в., през 910 г. По време на нощна служба Богородица се явява на Андрей Юродиви на това място. Тук се намира една от чудотворните икони на Богородица „Одигитрия”. Спиране при българската църква „Свети Стефан” – разглеждане отвън и Вселенската ПатриаршияСвети Георги”. В 12.30 ч групата се качва на ферибота за Принцовите острови – спиране на остров Халки. Там желаещите посещават Богословското училище – манастирът „Света Троица” и храмът на пристанището „Свети Николай”. Тези, които не желаят, ще се любуват на красиво обшитите в дърво къщи от 19 век, ще обядват в крайбрежните заведения, ще разглеждат магазините. Придвижването е само пеша или с файтон. В 15.30 ч връщане в Истанбул. Свободно време за пазар в Капалъ чарши или Египетския пазар, разходка по моста Галата с многобройните ресторантчета с рибни специалитети и великолепна гледка към залива, или вечеря в квартално ресторантче. Нощувка.

4 ден- 9.00 ч – Присъствие на Светата литургия в Българската екзархия „Свети Иван Рилски” в кв. Шишли, или разходка с корабче по Босфора – по желание, срещу заплащане – 17 евро- с екскурзовод на български. Екскурзията започва от пристанище Еминьоню или Кабаташ. Корабът преминава покрай брега на европейската част на града, достига до вторият мост над Босфора и обратно се връща покрай азиатския бряг. По време на разходката ще видите част от декорите на някои от хитовите телевизионни турски сериали, като „1001 нощи”, „Перла”, „Листопад”, най-скъпите къщи, имения и хотели, древни руини и дворци, гледка към двата континента… 11.30 ч- посещение на новия султански дворец Долмабахче Сарай – заплащане само на входната такса от 30 лири – най- красивия дворец в Истанбул, наричан Малкия Версай-в съчетание от различни художествени стилове, той е първият дворец в Османската империя, построен в европейски стил. След изграждането му през 1853 г, до 1922 г с прекъсване от 20 г той служи за главна резиденция на султана. Тук е живял и починал Мустафа Кемал Ататюрк – едно от местата в града, което трябва задължително да се види. Свободно време.Любуване на малките улички и заведения с изглед към морето. Отпътуване за България. Пристигане в София късно вечерта.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 • транспорт с конфортен автобус, 2 нощувки със закуски в хотел 3 звезди
 • екскурзоводско обслужване по целия маршрут, местен турски екскурзовод по всички обекти, медицинска застраховка, автобусен транспорт и екскурзовод до горепосочените християнски реликви, както и до Долма Бахче, Св.София и Топ Капъ, посещение на Принцовите острови – остров Халки.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • Разходка с корабче по Босфора – 17 евро
 • Входна такса за Долма Бахче 30 лири
 • Входна такса за Св.София- 30лири
 • Входна такса за Топ Капъ – 25 лири
 • Археологически музей – 15 лири
 • Музей на мозайките – 8 лири
 • Карие- Кхора- 15 лири
 • Слушалки-2-3 лири
 • Куверт за атракционно заведение – 30 евро
 • Рибна вечер в ресторант- 20 евро
 • Обикновена вечеря- 8-10 евро
 • Доплащане за единична стая -60 лв

Необходими документи: валиден задграничен паспорт. За деца под 18 год, пътуващи с един родител или без родителите си, нотариално заверена декларация /оригинал и копие/